Няколко седмици в Тибет - Част 14

01.10 Потеглихме раничко,през заобиколния по-дълъг,но и по-красив път до Канг Динг.Първата ни спирка,след около 50-тина км.,беше градчето Таганг.Чисто и подредено в града кипеше "люта" търговия,сувенири месо и какво ли още не.


,Манастира Таганг,също така един от Първите в Тибет,построен през 9-ти век.


Продължихме напред и отново прекрасни гледки.Малко се позагубихме и се наложи да изчакаме джипа за координация.Отново преминавахме през китни селца и усмихнати хора.

Докато накрая,на поредния проход част от групата,която карахме отпред без да искаме объркахме отново пътя и го доудължихме,докато другите вече бяха пристигнали в Канг Динг и ни чакаха.
Канг Динг-през вековете основно средище на търговията между Китай и Тибет,сега средно голям град,около 40,000 жители.
Цивилизацията започваше да се усеща,магазини,ресторанти,кафенета,все неща,които бяхме позабравили в последните 20-на дена.

 

02.09 Пътувахме към Яаан при супер натоварено движение.Китайците празнуваха,а като допълнение и уикенд.Аз си мислех до този момент,че знам какво е безобразно шофиране,нищо подобно.Първото правило-големия винаги е с предимство,ти тука с тая тротинетка(мотоциклет) к''ви ги правиш....в канавката.Това,че аз се движа направо,а той прави ляв завой....еми той е с предимство,по-голям е....

Изкачвахме поредния проход,вече и последен.Спряхме на отбивка,на която продаваха всякакви билки,ядки и какви ли не още неща,не за друго,а защото имаше задръстване(следствие лека катастрофа),през която дори и ние не можахме да преминем.


Преминавайки през поредица от тунели при спускането към Яаан заваля и сериозен дъжд,който спря чак в Яаан.Това още повече усложни пътната обстановка и цялото разстояние от 200км.,за деня ние с моторите пропътувахме за 5,1/2 часа,а джипа и камиона за 7 часа.
Яаан се смята за столицата на ЧАЯ в Китай,голям град с население от 500,000 жители.Естествено града празнуваше.


03.09 Последния ден от пътуването-дъжд и дъжд и само дъжд до Ченгду,само с това го запомнихме .
Вечерта и следващия ден се отдадохме на мързел и разходки в Ченгду,естествено намерихме "STARBUCKS CAFE",хубаво беше след няколко седмици да вкусиш,капучино,еспресо и такива подобни благинки.
На 06.10 2009 г.,доволни и щастливи се прибрахме в къщи при семйство и приятели,заредени с много положителна енергия и разбира се бъдещи планове......