Няколко седмици в Тибет - Част 13

На 29.09 си припомнихме,че зимата наближава....не само за Тибет,но и за самите нас.Изкачихме се по асфалт отново до 4,700м.,дъжда тук определено е бил снежен.

,













От обратната страна на прохода ни очакваше коренно различно време.Само 20 км. по-надолу температурите бяха поне с 10-ина градуса по-високи,а селата през които минавахме уникално красиви.








Навсякъде хората ни посрещаха с Таши Деле!,смееха се радваха ни се,дори някои ни канеха да хапнем с тях.
Пресякохме реката Yang-Dze,което всъщност е границата между Тибет(ТАР-Тибетска Автономна Република) и Китай(все още Голям Тибет,Литанг и Канг Динг са в границите на Голям Тибет).Дежурните проверки на паспорти,визи и разреяителни,което отне 1 и 1/2 час.
Малко преди да влезнем в Литанг,спряхме при номадска фамилия,изхранваща се основно със скотовъдство.








Литанг-според Джабу,най-високо разположения град в света-4,000м.н.височина.Известен в Тибет предимно с факта,че тук е роден Далай Лама номер 13.
Хотела за който имахме резервация беше отчайващ и затова ни се наложи с Джабу да потърсим нещо по-свястно и го открихме.Персонала дори говореше английски,тибетска кухня,дори палачинки и кафе....направо лукс.

 

Започнахме деня с посещение на Choerde Monastery.За първи път виждахме деца монаси.Много забавни,тичаха непрекъснато около нас и искаха да ги снимаме,но задължително след това с демонстрация на готовите снимки.... и така,докато възрастен монах не ги "натири".Кой знае?!,може да сме се снимали с някой бъдещ Далай Лама.














Отново се изкачихме на 4,600м.,от където гледката към най-високия връх-Гонгкаван(Gongkawan)-7,700 м.н.в., на провинция Съчуан е феноменална.





Продълxихме да спускаме по посока селцето Shinduchao,това беше целта ни за днес,тъй като отново ремонтни работи не позволяваха да се движим по основния път за Канг Динг.
На влизане в селото заобикалящите ни гледки бяха такива.









Хотела беше приличен,а на вечеря имаше допитване към всички,какъв път да се избере за следващия ден?-по-дългия черен път,или по-късия,но с ремонтни работи.Единодушно-по-дългия.

Следва продължение