Няколко седмици в Тибет - Част 9

Пътувахме към Тцетанг(Tsetang)през долината Ярлунг Тцампо(Yarlung Tsampo valley) през,която преминава най-голямата река в Тибет Брамапутра (Brahmaputra).Реката извира от свещената планина Кайлас,преминава през южната част на Тибет и от там в Индия.

,


Тцетанг е средно голям град,много чист,подреден и с много приветливи и усмихнати хора.Местния манастир(Samye Tsetang Monastery) според притчата е построен някъде във времето между 6 и 8 век и се смята,че това е първия манастир в Тибет.
В момента града е предимно населен(превзет) от китайската армия,като база с много казарми и преразпределителна за цялата армия на територията на Тибет.
Хотела беше чист и подреден,а ресторанта предимно с тибетско меню.

 

Посоката на следващата сутрин беше Лангшиан(Langxian),но преди това с посещение на манастира.
Бяхме ядосани,че германците и двама от австрийците не пожелаха да се качат на муле,или магаре(единствения начин да се изкачиш до манастира),именно заради това снимките са само отвън и то отдалеч.Пътуването вървеше перфектно,красиви панорами и ландшафт,докато на поредния чек-пойнт не ни спряха,логичната проверка на документи и разрешителни,но с неприятната изненада,че прохода пред нас е затворен до 19.00ч поради ремонтни работи по „платната” за движение.Единственото,което Джабу успя да изврънка от полицаите,поне моторите да продължат,докато джипа и камиона трябваше да изчакат отварянето на прохода до 19.00ч.
От дясно на пътя се виждаше село и Джабу предложи да наваксаме загубенето,като се опита да уреди посещение в типична тибетска къща.Изчаквахме го на мегдана и естествено,около нас стана панаир.


Разбирахме се перфектно,те ни питаха...на тибетски,а ние им отговаряхме...на немски,български.......

Джабу дойде и отидохме в къщата при възрастна жена и двамата и внуци.Двора на къщата изглеждаше отчайващо.Вътре,обаче беше съвсем подредено и чисто.Гостоприемство,тибетски чай(butter tea) с масло от Як,нещо изглеждащо като крем супа и доста странен вкус и домашна бира.явно е добра домашно ферментиралата бира

ха познайте коя е тибетката?!

Типична тибетска готварска печка...Следва продължение