Няколко седмици в Тибет - Част 8

Рано сутринта беше много студено,на „пляките” седалките бяха покрити със скреж,а вятъра беше леден.Опаковахме се,натоварихме се на автобус и отидохме до същиския палатков лагер,отново безоблачно и от тук Еверест изглеждаше....ха и да го пипнеш.

,Няколко часа по-късно минавахме отново щателна проверка на паспорти,документи,визи и прочие в Тингри,където изкарахме и нощта в невероятно чист хотел,чак учудващо за това малко селце.
На 20.09 сутринта потеглихме към Шигатце,отново през същия проход Pang-pass 5,120 м,но малко преди прохода спряхме на отбивка със страхотна прощална панорама към „Господаря на върховете”.Не се сбогувахме,казахме му само довиждане.В Шигатце пристигнахме в ранния следобяд.Втория по големина град в Тибет,но само толкова,нищо общо с Лхаса в нито едно отношение.Много мръсен,разхвърлян и неподреден.За съжаление и Shigatse Yak Hotel приличаше на града,макар,че в задния двор имаше помпозен спа-център.
Манастира Tashilunpo Monastery известен най-вече с 250кг златна статуя на Буда,пострроен през 1447г., за съжаление беше затворен за една седмица,поради религиозен фестивал.
Вечеряхме в страхотен ресторант,собственост на непалец,като кухнята беше интернационална,включително и европейска,като най-важното беше кафе,истинско кафе.
А ето как се приготвя ориз пред ресторанта


Сутрешната ни разходка започна от сцената(двора на манастира) на която се провеждаше фестивала.На поляната имаше стотици,да не кажа хиляди,нещо като на нашенски родопски събор.

Програмата започна със странни за нас танц и още по-странни участници.


и други,които разиграваха скечове
Все пак по някое време се напъхахме в манастира....как ни пуснаха не знам?!Около целия манастир,или по-точно манастира целия беше заобиколен от тези прословути "буренца",определено са на голяма почит в Тибет.


Димо....,а следващата серия е специално за теб-подарък
Следва продължение