Няколко седмици в Тибет - Част 4

„Потала”,нещо,което бях виждал само в „Седем години в Тибет”.Емблемата на Тибет,стои величествено и магично,така както най-вероятно е построен през далечния 7век от Далай Лама номер 5.

,От момента на влизане в двореца,на разположение е само един час за разглеждане.Снимките са позволени само от вън и то до определено ниво.Снимки и видео във вътрешната част на двореца,както междувпрочем и по останалите манастири и дворци е абсолютно забранено.
Изкачването на стъпалата дори само до първото ниво си е предизвикателство.Аз лично бях останал без въздух и дишах на „акумулатори”,но интереса и любопитството ми бяха по-силни от дробовете.Все пак на 4,000м.н.вис.,не е чак толкова трудно(е това предстоеше да разберем).

Лявата част на двореца се е използвала,като храм за молитви и медитация на Далай Лама и неговото обкръжение,докато дясната половина на двореца е била административната от която се е извършвало управлението на Тибет.
Дясна част:


Лява част:


Стъпалата нямаха край,
най-накрая стигнахме до върха и оттам започна същинската обиколка вътре в двореца,както и в покоите на Далай Лама,неговите гостни в които е приемал официални персони,стаята(мястото) в която е медитирал(медитацията на Ламата е минимум седмица),спалните и стаите за образование.Наред с това посетихме и частта,която се е използвала,като храм,която в днешно време се съхраняват мощите на повечето починали Далай Лама.

След обяд разгледахме още един манастир построен от Далай Лама номер 5,също така през далечния 7 век,но той вече ни се струваше крайно безинтересен след „Потала”.
Вечерята беше организирана в стил Тибетски фолклор,посветена предимно на това,как тибетския Як е бил опитомен от местните.
Програмата за следващия ден беше отпътуване от Лхаса по посока Гиантце.

Следва продължение,