Скандинавска приказка - Част 5

За съжаление на следващия ден трябваше да си тръгнем,разделяйки се с тези чудесни хора(разбира се,че и тях поканихме да гостуват в България),очакваше ни Полярния кръг и Финландия.Полярния кръг N66 33 10.8 E22 45 34.6 пресякохме,около обяд в много приятно време при температура около 15 целзий.

,

Малко преди да влезнеме във Финландия, видяхме ей това крайпътно заведение в което на място приготвяха прясна топло-пушена сьомга.


Панорамата,около заведението.....В ранните следобедни часове влезнахме във Финландия все още на
хубаво време.На отклонението за Инари си помислих,че ГПС-а започна да се шегува с нас,но след кратка справка с местни жители се оказа,че това е пътя,който на мен лично ми напомняше за етап от WRC шампионат.Беше супер кеф да се кара по него,но стига да не беше паднала така рязко температурата(7 целзий) и на влизане в Инари дори започна да вали,въобще севера започна да напомня за себе си.
Пробега за деня беше 715км,а вечерта изкарахме в този хотелЦена 90евро с включена закуска и интернет в стаите,а Лъчо отиде в близкия къмпинг на цена ,ако не ме лъже паметта 45евро за кабина.
Вечерята в ресторанта на хотела беше приятна и топла за разликата от посивялото и студено време навън.

Дали заради студенето и негостоприемно време,но Инари не ме впечатли с нищо.Така около 10.00ч на следващата сутрин потеглихме към основната цел на това пътешествие-Норд Кап.Заобикалящия ни ландшафт беше доста различен от еднообразието на Швеция,хълмисто с изкачвания,при които само хоризонта е пред теб и усещане за безтегловност при спускания.
Слънцето,полека-лека започна да пробива сиво-черните облаци и да храни илюзии за хубаво време на заветната цел,която все още беше далеч-далеч пред нас.
Символичната граница между Финландия и Норвегия пресякохме около обяд.


От тук насетне започваше голямата „мъка” с ограниченията в скоростта,максимално допустима 90км/ч и то само на отделни места,масово ограничена на 80км/ч,а в населените места на 50км/ч.Глобите са ужасно високи,като например глоба за превишена скорост от 21км/ч възлиза на 14.000 NOK 1 EUR=8.90 NOK и 15 дни обществено полезен труд........
Да,слънцето си пробиваше път,но и температурата осезаемо започваше да пада надолу и така докато слънцето съвсем изчезна и остана само страничния вятър и мокрия асфалт,който не вещаеше нищо добро.


Първо зареждане в Норвегия....само 1.75 евро за литър

Променяше се и ландшафта....


Тест ....ще замръзне ли?!.....още става...каза Лъчо


Следва продължение................